Midsommar tjugohundratrettons nya inslag var tårtbuffén. En tårta från varje familj gav totalt sju sorter på buffébordet. En tårtbuffé som fick det att flimmra lite framför ögonen, vattnas i munnen och gunga aningens under fötterna.
Mycket jordgubbar, såklart (det var ju ändå midsommar) men ändå sju helt olika skapelser och förutom jordgubbarna bjöds det bland annat på dumlemousse (guuudomligt), chokladtårta och banana-toffietårta.
Mitt bidrag till festligheterna blev en Jordgubbscheesecake med lemon curd på chokladbotten.
Chokladbotten:
100 gram rumstemeprerat smör
2,5 dl strösocker
2 msk sirap
2 ägg
2 dl vetemjöl
1/5 dl kakao
1 nypa salt
Vispa ihop smör, socker och sirap till en mjuk smet. Tillsätt sedan äggen ett i taget. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål och rör sedan ner i smörblandningen. Häll i en smord och bröad form och grädda i ca 20 minuter på 175 grader. Efter att kakan svalnat tar du den ur formen, diskar formen och täcker den med plastfolie och lägger sedan ner kakan igen.
Cheesecakesmet:
5 gelantinblad
200 gram philadelphia
2 dl creme fraiche
2 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
300 gram färska jordgubbar
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 5 min. Blanda ihop philadelphia, creme fraiche, socker och vaniljsocker. Tillsätt äggen, ett i taget och rör om. Vispa grädden. Mixa jordgubbarna till en puré. Vänd ner jordgubbspurén i smeten och vänd sedan ner grädden. Rör till en slät smet. Krama ur gelatinbladen och smält dom i lite, lite vatten. Häll i gelatinet i smeten och rör om.
Bred sedan på ett lager lemon curd (
utmärkt recept finnes här) på chokladkakan och häll över jordgubbssmeten. Låt stelna i kylskåpet minst 4 timmar, helst över natten. Ta ut och dekorera på varlfritt sätt. Jag dekorerade min tårta med jordgubbar som jag marinerat i lite socker och limesaft i ca en timme.
Och så en sammanfattande betygsättning då.
Smak på tårtan: 4 av 5 (alltså väl värd att testa). Svårighetsgrad på tårtan: 3 av 5.
Bloggen där jag hittade receptet på tårtan: 5 av 5 (kan inte fatta att hon bara är 15 år, Matilda som har bloggen. Snacka om duktig tjej!)
Mitt bidrag till
Fabrikens söndagsbild - tårtor i överflöd. Klicka er vidare dit för att se vad de andra medlemmarna bjuder på denna söndag.